Филологическият факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски“ планира партньорство с Университета в Йорк, Великобритания за провеждането на международна лятна лингвистична школа в периода 21 юли – 1 август 2025 г. Работният език на школата е английският. Инициативата е насочена към докторанти, постдокторанти, млади учени и университетски преподаватели в областта на синтаксиса, историческата и компютърната лингвистика. Такси за обучението на участниците от страна на ПУ не се предвиждат.

            За да се прецени нивото на интерес за участие в момента се събира списък с потенциални участници/колеги, които проявяват интерес. За целта е достатъчно да ми пишете на имейл mkatsarska@uni-plovdiv.bg със следната информация по формата, която ще откриете по-долу.

Краен срок 19.01.2024г.

Основен лектор ще бъде проф. Джузепе Лонгобарди.  Също така Кристина Гуардиано и Димитър Казаков. Повече за метода ,,Сравнителен параметричен метод“ може да научите, като последвате линка. На страницата ще видите и част от научните публикации по темата. Основната идея е участниците да се запознаят с метода, който позволява да се градят хипотези относно историческите взаимоотношения между различните езици по начин, който не е ограничен до езиците от едно и също езиково семейство (виж и тук). Школата ще има и практически аспект, тъй като участниците ще се запознаят с методологията, по която се събират експерименталните данни за синтаксиса на отделните езици и ще се се обучат да използват софтуер за моделиране на филогенетични (семейни) дървета. 

Форма за кандидатстване:

Name:

Academic position and institutional affiliation:

Professional experience and scholarly interests. Relevant publications, if any.

(100 words max)

Email: